Beleggen levert meestal meer op dan sparen, maar niet altijd. Een goede dynamische lange termijn strategie kan helpen bij het vermijden van de meest negatieve rendementen. In de deze blog leest u wat daarvoor nodig is..

Verstandig beleggen: Beteugel uw emoties

In de afgelopen jaren heb ik geleerd dat onze emoties ons echt in de weg staan bij het beleggen (zie ook mijn eerdere columns hierover, bijvoorbeeld hier). Kennis over uzelf kan daarbij helpen. Markten worden geregeerd door greed en fear.

Het lijkt wel alsof we ons nu in een duidelijke ‘greed’

modus zitten. Hoewel we goed kunnen nadenken, is rationeel nadenken niet altijd makkelijk. In bepaalde situaties wordt die rationaliteit minder en spelen emoties een belangrijkere rol. Stel: u heeft een aandeel gekocht, waarvan u denkt dat de prijs omhoog gaat, maar de prijs daalt. Welke van de drie opties kiest u?

  1. U doet niets

  2. U koopt bij

  3. U verkoopt

De meeste mensen zullen voor optie 1 kiezen. Het verkopen van een verlieslatende positie, is het erkennen van verlies/falen. Dat vinden we moeilijk. Dat is te verklaren vanuit de gedragseconomie. Beleggers zijn ook mensen en zij zijn niet altijd rationeel. Die menselijkheid verhindert ze berekenend te kijken naar situatie. Veel beleggers, ook institutionele beleggers, hebben vaak last van te veel zelfvertrouwen. Maar er zijn meer eigenschappen waar we last van hebben.

Breng de kansen in uw voordeel

Als we ons te veel door emoties laten leiden, worden onze resultaten afhankelijk van toeval. Het ene jaar pakt het goed uit, het andere jaar slecht. Ik heb ontdekt dat een succesvolle belegger een aantal eigenschappen heeft:

  • Geduld: goede dingen hebben tijd nodig. Dit geldt ook voor beleggen. Misschien is het lastigste aan beleggen is dat het tijd nodig heeft. De grote economische en financiële cycli hebben jaren nodig om zich te voltooien. Deze cyclus beïnvloedt prijzen en waarderingen (wij gebruiken graag de Shiller PE). Het kan jaren duren om een beter aankoopmoment te vinden of het beter verkoopmoment.

  • Discipline: discipline is het hebben en houden aan duidelijke gedragsregels

  • Objectiviteit: een succesvolle belegger zou zo berekenend mogelijk moeten nadenken over beleggen. Een goede belegger is in staat om enige emotie te vermijden.

  • Focus op waardering: voor lange termijn beleggers is het gebruik van waardering uitermate belangrijk. Maar wat is waarde? Alleen een prijs zegt zo weinig. Als u een tweedehands auto koopt is, dan is het moeilijk te bepalen of het een aantrekkelijke koop is. Het is verstandig om te vergelijken. Niet alleen onderling, maar ook met een fundamentele waarde zoals de kilometerstand of bouwjaar. Bij aandelen vergelijken we graag met de (boekhoudkundige) winst. Dan ontstaat de koers/winst verhouding of price/earnings ratio (PE ratio). Daarvan bestaat een speciale variant, die in bijna elk beleggingsproces wordt gebruikt. Dit artikel schrijft daarover: The Remarkable Accuracy of CAPE as a Predictor of Returns

Zijn deze 4 eigenschappen aan te leren als u net begint met beleggen? Hoe hebben wij die ingevuld in de strategie van het Active Asset Allocation Fund? En hoe weten we wanneer het juiste moment is aangebroken om te wisselen of de aandelen te verkopen? Daarover meer in de volgende blogs.